SEMPOZYUM BİLGİLENDİRMESİ

23 Şubat 2024

 

Gaziantep Üniversitesi Azez İslami İlimler Fakültesi 26-27 Şubat 2024 tarihlerinde yüz yüze ve çevirim içi toplam altı oturumdan oluşan “Uluslararası Dinî Ve Beşerî Açıdan Deprem Sempozyumu” düzenlemektedir. Sempozyuma Türkiye dışında Kanada, Belarus, Rusya, Ürdün, Mısır, Suriye, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Libya olmak üzere on bir farklı ülkeden toplam yirmi beş akademisyen katılacaktır. Sempozyumda 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin sosyal ve beşeri sonuçları ile deprem ve musibetlerinin dini ve felsefi yönü ele alınacaktır. Sempozyum vesilesiyle, ülkemizden ve yurt dışından programa katılan heyetle birlikte Suriye Türkmen Birliği ve Türkmen Ziyareti de gerçekleştirilecektir.

Deprem başta olmak üzere doğal afetler insanlar üzerinde oldukça ciddi izler bırakmaktadır. Bunları sadece yapıların yıkılması ve tahrip olması değil, aynı zamanda bireysel ve toplumsal yaralar şeklinde ifade etmek de mümkündür. İnsanlar böyle zamanlarda yaraları sarmak için birleşmekte ve el birliğiyle afetlerin üstesinden gelmeye çalışmaktadır. İnsanların böyle zamanlarda karşı karşıya kaldığı olumsuz durumlardan biri de şüphesiz ruhsal bozukluklar ve endişelerdir. İslam, bireyin hayatına dair sadece belirli zamanlarda değil, afet ve kriz zamanlarında da bir söz söylemektedir. Örneğin depremde hayatını kaybedenler Hz. Muhammed’in (SAV) diliyle şehadet mertebesindedir. Kaybedilen mal ve mülkler bir sadaka hükmündedir. Zorda kalan insanlara yardımda bulunmak dini bir vecibe ve fazilettir.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sadece Türkiye’de değil Suriye Güvenli Bölge’de de can kayıplarına ve büyük yıkımlara neden olmuştur. Asrın felaketi olarak nitelenen bu büyük depremden dolayı binlerce insan çadırlarda yaşamak zorunda kalmıştır. Türkiye bu depremde devlet ve halk işbirliğinin en güzel örneğini göstermiş ve depremden etkilenen insanlara yardım etmek için seferber olmuştur. Aynı durumu Suriye Güvenli Bölge için de söylemek mümkündür. Ayrıca Suriye’de hayırsever işadamları ve STK’lar da depremzedelerin yaralarına merhem olmak için önemli çabalar ortaya koymuşlardır. 

Şüphesiz deprem sonrası insanların karşı karşıya olduğu şey sadece maddi olumsuzluklar değildir. Orada depremzedeler, psikolojik ve sosyolojik açıdan çeşitli zorluklar içinde hayatlarını sürdürmektedir. Ayrıca deprem gibi büyük bir tabiat olayının ardında yatan ilahi gaye ve hikmetler insanların merak ettiği konulardır. Allah ve âlem ilişkisini kabul eden bir akıl, âlemdeolan hiçbir şeyi ilahi iradeden bağımsız okuyamayacağından depremlerin de ilahi anlam ve hikmetlerini düşünmek ister. Bu, deprem konusunda tedbirli olmamızı ve fizik kanunlara uygun hareket etmemiz gerektiği gerçeğini asla etkilemez. Hatta depreme dayanıklı yapılar inşa etmemek ve her şeyi kadere havale etmek gibi bir düşüncenin İslam tarafından onaylanması mümkün değildir. Bilakis İslam’da kader inancı, tabiatın Allah’la ilişkisine, âlemde her şeyin hikmetle olduğuna ve tüm yaşamın ilahi yasalarla sürdüğüne inanmaktır. Bu nedenle sahihi bir kader inancı depreme karşı duyarsızlığı değil, bilakis deprem konusunda sorumluluğu dini bir gereklilik olarak görür. Bu nedenle, afetlere karşı tedbirsizlik ve ihmal uhrevi bedelleri olan bir tutumdur. 

İşte bu sempozyum depreme dair farkındalığı oluşturmak, deprem gibi hadiselerde dini bakış açısını sahih bir temeller üzerine inşa etmek, musibetlerle ilahi irade arasındaki ilişkiyi tartışmak, deprem sonrasında bölgede hala çadırda yaşayan ve ihtiyaç sahibi olan insanları gündeme getirmek ve özellikle deprem zamanlarında sosyal yardımlaşmanın önemine dikkat çekmek maksadıyla düzenlenmektedir.

Depremin dini ve beşeri yönünü mercek altına aldığımız bu bilimsel etkinlik Gaziantep Üniversitesi olarak bölgedeki sosyal sorumluluğumuzun bir parçası olarak kabul edilebilir. Başta ekibim olmak üzere, sempozyumumuzun organizasyonunda ve gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm bilim insanlarımıza ve idari çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca Azez İslami İlimler Fakültesinin bölgedeki etkinliklerini her daim destekleyen Kilis Vali Yardımcısı ve Azez Valisi Sertaç KIRÇUVAL ile Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif ÖZAYDIN’aşükranlarımı sunuyorum.

 

Prof. Dr. Mustafa ÜNVERDİ

Azez İslami İlimler Fakültesi Dekanı

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı